Hamnen

Linköpings segelbåtshamn

Hamnen ligger vid Stångån/Kinda Kanal med anslutning till sjön Roxen. Via Göta Kanal har Roxen förbindelse med såväl ost- som västkusten. Hamnen grävdes ut ur en leråker väster om Stångån 1973, för att ersätta de klubbhamnar i Stångån som blev obrukbara i och med motorvägens framdragande norr om Linköping. Motorvägsbron över Stångån, mellan hamnen och centrala Linköping, har en fri höjd av endast 3 m (vid högsta högvatten).

Levande hamnarena

Vi en vision för hur hamnen kan utvecklas i framtiden. Från båtparkering till levande hamnarena, med mer aktiviteter och en attraktiv gästhamn. Vi har redan påbörjat arbetet och 2021 installerades en ramp för para-segling. Dialogen med kommunen och andra potentiella finansiärer fortsätter med önskemål om bland annat tillgänglighetsanpassning, nya infotavlor, gäst-WC och hyrcyklar.

Koordinater

WGS84
58°26’14.3″N 15°37’21.5″E
WGS84 DDM
58°26.238’N 15°37.358’E
WGS84 decimal (lat, lon)
58.4373, 15.622634

Vanliga frågor

Vad ska jag tänka på vid insegling?

Sjökortet för Göta Kanal / Roxen visar inseglingen till Linköping korrekt. Att utritade grund verkligen existerar konstateras då och då ;-). Fler grund än dessa finns enligt LSS egna Roxenkort. Stångån är stillsam och har normalt tillräckligt djup för de båtar som kan gå Göta Kanal. Några dybankar finns. Att hålla mitt i ån är väl bästa rådet.

Hur djupt är det?

Hamnen har ett djup av ca 2,5 m vid Roxens normala vattenstånd (33,30 möh) och sällan mindre än 2.0 m i slutet av en normal sommar. Efter en riktig torrsommar kan det dock gå ner mot 1,7 m. Så lågt som 1,5 m uppmätts mycket sällan, senast 1976. Bottnen utgörs av lera, och var vid anläggandet helt plan.

Var ska gäster lägga till?

Platser för gästande båtar finns direkt till vänster när man seglar in i hamnen. Det brukar alltid finnas lediga platser.

Är det lång kö för att få båtplats?

Nej, det finns oftast lediga platser.

Vad finns det för service i gästhamnen?

Servicenivån i hamnen är låg – endast sopcontainer, vatten och toalett finns. Kostnaden för servicen är dock också låg. Mastkran och slipvagn (max 5 ton) finns. Hamnen ligger nära E4 en bit från Tornby industriområde. Närmsta attraktion är ett köpcentrum med bl a IKEA och Biltema.

Hur tar jag mig in till stan?

Det finns en trevlig gång- och cykelväg längs Stångån. Avståndet in till centrum är 2,5 km. Närmsta busshållplats är Tornet (1,7 km), med buss nr 5 och 23. På ungefär samma avstånd finns Tornby köpcentrum med Bauhaus, Biltema, XXL och mataffärer.