Förarintyg för fritidsskeppare 2024

Förarintygskursen syftar till att ha baskunskaper i hur man hanterar båtar i vattnet. Den som gått kursen kan självständigt framföra en fritidsbåt i våra inre vatten och i våra skärgårdar på ett säkert sätt. Kursen ger grundläggande kunskaper i:

  • Hur ett pappers-sjökort används
  • Att beräkna en båtens position, fart och distans
  • Använda en kompass till sjöss
  • Utmärkning av grund och farleder i svenska vatten
  • Praktisk skärgårdsnavigering
  • Förstå vädrets betydelse
  • Säkerhetsutrustning och säkerhetsorganisationer
  • Båtlivets påverkan på miljön
  • Praktiskt sjömanskap
  • Att ha båt, ansvar och skötsel

Kursen är uppdelad på 10 kurstillfällen och avslutas med en examination av en behörig examensförrättare. Efter godkänd examination får du ett intyg på genomgången kurs. Examinationsdatumet kommer vi överens om i slutet av kursen (mars-april). Vi i Linköpings Segelsällskap har haft dessa kurser de senaste 3 åren och har haft goda resultat med våra examinationer. Vid varje kurstillfälle går vi tillsammans igenom kapitlet med ett bildmaterial och tränar de praktiska momenten. Vi samarbetar med SISU/Riksidrottsförbundet som bidrar med sponsring av undervisningsmaterialet. Lärarna har själva mångårig vana av sjöliv och bidrar med egenupplevda erfarenheter. Genom att kursen genomförs i en trevlig fysisk lokal med fikapauser kan vi lova er en spännande gemenskap med andra båtintresserade människor.

Berndt Bock 070-3953023, storfjaten@gmail.com

Pierre Nordmark 070-5941834, pierre28till345@gmail.com

Plats: LSS klubbhus i Segelbåtshamnen i Linköping, onsdagar kl 18:00 – 20:30 inklusive fikapaus. Kursavgiften är 1.700 för LSS-medlemmar, 2.000 för övriga. Fika, litteratur och övningsmaterial ingår i kursavgiften. Examination sker av en auktoriserad examinationsförrättare, kostnad för examinationen är 600 kr. Det finns även möjlighet att göra båtpraktik (1 dag på Vättern).

Kustskepparintyg / kustskepparexamen

De som vill kan parallellt själva läsa in även det som krävs för kustskepparintyg, och examineras för den delen vid samma tillfälle, om tid finns.

Anmälan

Anmälan sker via vårt bokningssystem, senast 31 december. Anmälan är bindande efter det datumet, eftersom vi måste köpa in material och litteratur. Om vi har kö kan det dock gå bra att boka av även vid ett senare tillfälle, så kontakta kursledaren om problemet uppstår!

Kurskvällar

Kursen går 10 onsdagskvällar med start 10 januari 2024. Vi gör uppehåll v 8. Det ingår dessutom 3 frivilliga torsdagskvällar då vi fördjupar oss i speciella ämnen tillsammans med övriga medlemmar i LSS.